Een nieuw blog


Blog van kinderboekenschrijfster Netty van Kaathoven. Zoek je informatie over een van mijn boeken klik dan rechts op het juiste label en je krijgt de selectie die je zoekt.
Blogs over enkele reizen van me vind je ook door op het juiste label rechts te klikken.

donderdag 1 november 2012

Jordanië 1/ Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid

Afgelopen week reisde ik met een groep door Jordanië. Ik wil de komende dagen wat blogs schrijven over dingen die mijn hart daar raakten.

Met stip op 1 stond het meisje op de roze rotsen in de stad Petra. (Klik op de foto voor een vergroting).
Terwijl onder in de kloof de verkopers van prullaria elkaar verdrongen, had zij zich een eigen rots toegeëigend een stuk hogerop. Waar weinig toeristen naartoe klimmen, maar waar ook geen concurrentie heerst. Als er iemand komt, heeft zij ook de volledige aandacht. Isoleren die klanten!
Ze zat op een plek waar je alleen komt door een smalle richel over te steken. Ben je bij haar 'op bezoek' dan voel je je alleen met haar. Ze heeft als 'stoel' een stuk rots dat onmiskenbaar een afgebroken bewerkt deel van de oude stad Petra is. Het zou me niet verbazen als ze het zelf naar de rand van haar rots heeft gesleept, om vandaar de toeristen te zien naderen. Bij ons zouden ze er uit cultuurhistorisch oogpunt een hek omheen zetten en de toeristen verbieden er foto's met flitslicht van te maken.
Daarnaast ligt een kleinere steen waar haar bezoek op mag plaatsnemen.
Ze verkoopt een stuk of tien (in plaats van honderden) halskettingen, ze heeft slechts een kleine startinvestering gedaan. En ik moet je bekennen: nadat ik alle andere marketeers had kunnen weerstaan, heb ik bij haar toch de portemonnee getrokken, met name ook om haar prachtige verhalen en omdat ze zich zomaar ineens aandiende in mijn hoofd als de hoofdpersoon voor een nieuw kinderboek.

In goed Engels sprak ze met mij over haar leven. De andere kinderen in de kloof kwamen niet veel verder dan: 'Make my day', 'Verry cheap', 'Happy hour' en in het Nederlands: 'Goedkoper dan de Hema'. 
Ik vroeg haar waar ze zo goed Engels had geleerd.
Op school natuurlijk.
Of zij dan wel naar school ging elke dag? In tegenstelling tot de andere kinderen die ik zag?
'Of course. I learn English at school. And English means money. More money.'
Kijk die heeft het begrepen.
Of het niet ver lopen was elke dag, van haar dorp op de berg naar haar verkoopstekje. Het leek me dat ik zo'n afstand zeker niet in een stief uurtje overbrug.
Ze keek me aan of ik een domme Hollander was (waar ze gelijk in had) en wees naar beneden, waar haar vervoermiddel in de brandende zon stond te suffen: 'Walk? I have my donkey!'

Ze vertelde me dat ik niet op de mooiste manier mijn foto's maakte, terwijl ik daar klikkend rond haar heen drentelde. Ze griste het toestel uit mijn handen, even vreesde ik dat ze er rap klimmend over de rotsen mee zou verdwijnen, maar nee. Ze stelde het toestel handmatig in ( ja, schaam, schaam, na jaren ken ik alleen nog maar de automatische P-stand) en klikte wat weg. De foto's die ze niet goed vond, deletete ze meteen, daarna gaf ze het toestel aan me terug. Hoe je dat leert als je in een bergdorpje bij Petra woont? Door veel te kijken en veel te vragen aan toeristen.
'So now you can make a picture of me, and ik don't ask money for it.' Ze nam een lange aanloop vanaf de gevaarlijke afgrond, sprong op haar blote voetjes op een hoge rots en poseerde als een model.
Dat ze pas zeven is zoals ze zei, geloof ik niet, ik schat haar hier een jaar of tien.
Dat de ketting die ik kocht niet door haarzelf was gemaakt, biechtte ze wel eerlijk op: 'I didn't make it myself. My mother said she did, but I'm not sure I saw her making it.'
Inderdaad, verderop lagen ze in honderdvoud ook nog bij andere stalletjes.

2 opmerkingen:

  1. Inderdaad een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. En kan ze dan naast school haar verkooptalenten ontplooien? Die heeft het nu al druk! Mooie stof voor een boek inderdaad. Groetjes Roos

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ja,zo zie je maar,slimme meiden heb je overal, deze heeft jou mooi om haar kleine vingertje gewonden. groetjes, Ans

    BeantwoordenVerwijderen