Een nieuw blog


Blog van kinderboekenschrijfster Netty van Kaathoven. Zoek je informatie over een van mijn boeken klik dan rechts op het juiste label en je krijgt de selectie die je zoekt.
Blogs over enkele reizen van me vind je ook door op het juiste label rechts te klikken.
Wil je me ergens over benaderen mail dan naar zjors#casema.nl en vervang daarin de # door een @

maandag 9 januari 2012

Mijn boeken in de digibieb

Vorige week kreeg ik een verzoek van een van mijn uitgevers of ik bereid was om een selectie van mijn boeken op te laten nemen in de nieuw op te richten landelijke digitale bieb.
Ik wist weinig van het initiatief en ging eerst maar eens op zoek en rondvragen.

Info over het project vond ik hier: Klik
Het gaat dus om boeken die ‘in the cloud’ blijven. Je kunt ze lezen als je verbinding hebt, maar je kunt ze niet downloaden. Iedereen die een gewoon biebabonnement heeft kan de digi-boeken via de site van de eigen bieb lenen. Onbeperkt en gratis? Dat weet ik niet.

Ik consulteerde Janne Rijkers van de VvL (lid worden van die club als je het nog niet bent! VvL) en overlegde met haar over het principe en over de vergoeding. Ook deed ik verder navraag bij de uitgever over de ins en outs.
Wat ik ervan begrijp is dat men (gesubsidieerd) deze pilot wil starten, liefst samen met de GAU (het verbond van uitgevers). Maar dat er huiver is bij de uitgevers om in te stappen, onder meer omdat men graag zelf de eigen boeken gaat aanbieden. Daarom worden individuele uitgevers nu benaderd om deel te nemen, zodat de digibieb bij de start in ieder geval voldoende content bevat. (Mocht ik het allemaal nog niet goed begrijpen dan lees ik het graag in een reactie op dit blog).

De uitgever (niet de digibieb) biedt mij een vast bedrag per titel voor dit eerste pilotjaar. Dit omdat er wettelijk gezien geen leenvergoeding geldt voor digiboeken, zoals bij papieren boeken wel het geval is. Omdat er nog geen ervaring is met het uitlenen van digiboeken is dat bedrag waarschijnlijk een slag in de lucht.

Ik ben met het voorstel akkoord gegaan ondanks dat nog niet alle zaken voor mij duidelijk zijn – dat kan ook niet, het is een pilotfase - en had daar de volgende redenen voor:

  1. Deze voorgestelde boeken wil ik onder zo veel mogelijk lezers beschikbaar hebben. Het gaat om kinderboeken over seksueel misbruik, homoseksualiteit, internetpesten en jeugdcriminaliteit. Geen boeken die je gezellig op een verjaardagspartijtje cadeau doet, en dus zijn de verkopen niet adembenemend. Zou het gaan om mijn paardenboeken - die als zoete broodjes over de toonbank gaan - dan zou ik er wellicht anders over gedacht hebben. Daar zou deze beschikbaarstelling wellicht de verkopen van papieren boeken flink schaden.
  2. De vergoeding lijkt me zeker redelijk. Per titel per jaar in ieder geval stukken hoger dan de leenvergoeding per papieren titel (van deze boeken).
  3. Ik wil graag dat de biebs deze digitale trein niet missen. Ik steun de gedachte dat zo veel mogelijk boeken voor zo veel mogelijk mensen beschikbaar zijn tegen een redelijke prijs. En liever zie ik dan de bieb deze dienstverlening opstarten dan een commerciële partij.
Ik was in ieder geval blij om te lezen dat er gedacht wordt aan een redelijke vergoeding voor de auteur. Ik neem aan dat de uitgever ook een redelijke vergoeding ontvangt en weet eigenlijk niet of het de uitgever vrij staat zelf te beslissen welk deel wordt doorgesluisd naar de auteur. (Mijn uitgever is een week niet te bereiken, dus ik vraag het later na). Mocht dat zo zijn dan zie ik daar een mooie taak voor de VvL om daar collectieve afspraken over te proberen te maken.

Ook was ik blij om te zien dat het dus niet zo zal zijn dat een digibieb slechts een enkel exemplaar van een e-book hoeft aan te schaffen om het vervolgens duizenden keren uit te lenen. Dat zou de doodsteek zijn voor auteurs en uitgevers.

Wie meer info heeft: ik zie graag reacties op dit blog.

Ook wie het een slecht idee vindt dat ik ingestapt ben, hoor ik graag. Ik kreeg al kritische reacties na mijn twitterberichten, omdat het geld voor deze pilot afgesnoept was van de gewone biebs die het toch al moeilijk hebben. Dat wist ik niet en ik weet niet of ik anders zou hebben gereageerd als ik het wel had geweten. Natuurlijk ben ik tegen elke bezuiniging op de biebs! Maar ik denk dat deze digibieb ook nieuwe impulsen kan geven aan de plaatselijke biebs, omdat je daar een abonnement moet hebben voor je digitaal bij de digibieb kunt lenen.

Lees ook het blog van Ted van Lieshout van vandaag, de trigger om mijn al dagen geplande blog hier nu maar snel te schrijven: Blog Ted






4 opmerkingen:

  1. Goed verhaal, Netty en ik vind het zeker goed dat je meedoet, al is het maar om uit te vinden wat werkt en wat niet werkt.

    Maar zoals je zelf al opmerkte, dit is niet de e-bieb van Zijlstra. En zoals Ted al terecht opmerkte, komen die 30 miljoen niet bij de schrijvers terecht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dan las je het niet goed, Marcel. Waar was ik onduidelijk? Dit is wel wat jij noemt de 'e-bieb van Zijlstra'. En het geld komt dus wel (deels) terecht bij de uitgevers voor de licenties en bij de schrijvers doordat ze een bedrag per jaar per titel krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. O, oké, ik dacht dat het een ander project was. Ik lees dus kennelijk niet goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier staat ook nog interessante info in het bibliotheekblad: http://www.bibliotheekblad.nl/nieuws/nieuwsarchief/bericht/1000001695

    BeantwoordenVerwijderen