De meest gestelde vraag door kinderen die een boekenbeurt willen houden over een van mijn boeken. Ook de meest gestelde vraag bij interviews met mij. Al verpakt men het dan wat duurder: waar haal je je inspiratie vandaan.
Meestal weet ik er geen concreet antwoord op, het verhaal was er ineens terwijl mijn gedachten van hier naar daar naar overal hopten.
Maar van dit boekje weet ik het nog exact.
Of ik een Avi-leesboekje wilde schrijven voor kinderen in groep 4, vroeg de uitgever. Een verhaal dat zowel jongens als meisjes aan zou spreken, met een beetje spanning en liefst een happy end.
Tja, algemener kunnen we het niet maken.
Ik had geen flauw idee waarover het moest gaan en in dat geval neem ik de hond mee en ga wandelen.
We liepen langs de brede sloot in mijn wijk, daar zwommen de eerste eendjes. Ik stoorde me zoals elk voorjaar weer aan de achteloosheid van de eendenmoeder. Ze koerste gewoon wat rond zonder op het geklaag van nummer 11, 12 en 13 van haar kroost te letten. Die konden niet zo snel en raakten verstrikt in het riet, maar zij had nog nummer 1 t/m 10 in haar kielzog. Dat leek haar voldoende.
En hup, daar kwam een flits voorbij van een kind waar ik ooit mede de zorg voor droeg. Huilend kwam hij met zijn vriendje binnenstormen: er was een eendje door een rooster gevallen op straat. Gelukkig stond ik als reddingsbrigade klaar, dus we visten het eendje eruit en brachten het terug naar de moeder.
Mooie stof voor een kinderverhaal.
Tja, wel een rampje, maar geen groot conflict om een verhaal te dragen. Drama willen we in een verhaal, echt drama!
Geen ouders thuis om te helpen leek een goede start. Niet sterk genoeg om het rooster te lichten en met een voorbijganger die de noodzaak van redden niet ziet. Die moest dan wel nors zijn, die voorbijganger, want dat hoort in een spannend verhaal. 'Doe geen moeite, hij gaat toch dood!'
Oké, dan nog te korte armen, een afgesloten huis en alleen een onhandig vlindernet in de schuur om het beestje eruit te vissen, dat gaat ook goed komen.
Eens even kijken, dan redden ze hem en dan is het verhaal klaar.
Hum...
Wacht, de eendenmoeder is al vertrokken en onvindbaar. Helemaal goed voor wat extra spanning. Doen we.
Dan moet het vieze plakkerige eendje mee naar school en wat dan?
Aha, een meester die ervan baalt dat hij het altijd maar weer op moet lossen, terwijl hij het ook allemaal niet zo goed weet. Oké, dat werkt ook wel.
En dan een slim kind dat een oplossing aandraagt.
Zo hopten mijn gedachten van de eendjes naar een afgerond verhaal. Nu alleen nog even kijken of het binnen het opgegeven aantal woorden zou passen.
De hond en ik konden naar huis. Missie geslaagd.
Het boek is net uit, vers van de pers. Het wordt weer lente en de eenden zitten alweer te broeden. Timing perfect.
O ja, het kost maar 5,5 euro.
En Eefje Kuijl heeft de mooie illustraties gemaakt.
Ik zal er goed op letten of ik geen verdwaalde eendjes zie. Met dit verhaal als voorbeeld zal het zeker goed aflopen. Een lief en spannend verhaal.
BeantwoordenVerwijderenLeuk! En knap dat je zo productief bezig bent!
BeantwoordenVerwijderen