Een nieuw blog


Blog van kinderboekenschrijfster Netty van Kaathoven. Zoek je informatie over een van mijn boeken klik dan rechts op het juiste label en je krijgt de selectie die je zoekt.
Blogs over enkele reizen van me vind je ook door op het juiste label rechts te klikken.

vrijdag 26 juli 2013

Tsjechië 1- Pozor vlak

Als je met de auto Tsjechië doorkruist zijn de eerste woorden die je daar leert: pozor vlak. Zo ongeveer om de kilometer - naar mijn gevoel - kruist er een spoorlijntje het wegdek. En die kruisingen zijn dus niet zoals ze beloven: vlak. Je moet stevig afremmen als je er met een op leeftijd zijnde camper, zoals die van mijn vriendin, heelhuids zonder rammelende pannen en gesneuvelde glazen overheen wilt. Dat vlak betekent dan ook niet dat het vlak zou zijn, maar het is het Tsjechische woord voor trein. En die hebben ze daar veul, heul veul!!

Daarna leer je dan van de bordjes aan de tuinhekjes pozor pes. Pozor betekent nog steeds: opgepast en een pes is een hond. In de winkel verkopen ze ook van die bordjes met Yorkshires erop, dus mijn Zjors kreeg er zo eentje voor aan onze voordeur. Schijnt inbrekers doeltreffend af te weren.

En als we dan toch met een snelcursus Tsjechisch bezig zijn: vergeet niet de hele dag tegen iedereen die je ontmoet of waar je ook maar even vluchtig langsheen loopt dobrý den te zeggen. Goedendag verstaan ze namelijk niet. En vriendelijk zijn ze, die Tsjechen. Echt zonder uitzondering. De kleine hummeltjes op de schommel dobrydennen je al tegemoet als je in de buurt komt.
Een volk om van te houden!

3 opmerkingen:

  1. Pozor pes had je toch ook al op voordeur Geererf 30 Breda?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jazekers, maar daar stond geen York op en bovendien was hij na 15 jaar helemaal verpulverd door de regen. Dus nu hebben we eindelijk een nieuwe kunnen kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk herkenbaar! Je schrijft leuk.... :-)

    BeantwoordenVerwijderen