Een nieuw blog


Blog van kinderboekenschrijfster Netty van Kaathoven. Zoek je informatie over een van mijn boeken klik dan rechts op het juiste label en je krijgt de selectie die je zoekt.
Blogs over enkele reizen van me vind je ook door op het juiste label rechts te klikken.

zondag 10 juni 2018

Kirgizië 13 - Waar, wat en hoe?

Hoe we dat dan hadden geregeld, die textielreis, wordt me steeds gevraagd.

Nou dat gaat heel simpel. Je gaat naar de website van ecotour.kg, een kleine reisorganisatie in Kirgizië en zoekt daar de reis van je keuze uit. Textielreis, paardrijden, mountainbiken, wandelen, vogels spotten, zen worden in een yurt, ze kunnen alles voor je regelen als ze het al niet standaard in het pakket hebben. Ben je met een gezin of met een stuk of vier vriendinnen, dan maken ze een reis op maat naar je wens.

Ecotour wordt gerund door de Kirgizische zussen Elmira en Samira. Dankzij een bevlogen vrijwilligster (Adri) in Nederland, is alles op de website ook in het Nederlands te lezen en kun je je boeking en vragen gewoon in het Nederlands regelen.
Elmira spreekt trouwens Engels en Samira Duits. Lastig was voor ons alleen in het begin dat we de twee zussen niet uit elkaar konden houden en we dus vaak de verkeerde taal bij de verkeerde zus gebruikten.

(rechts is Duits, links is Engels)

20 jaar geleden zijn zij deze onderneming al gestart, wat toen nog heel vooruitstrevend was voor vrouwen in Kirgizië. Ze zijn zeer zorgzaam, willen alles op de meest prettige manier voor je regelen, staan dag en nacht voor de gasten klaar. Ze hebben een hotelletje in de buurt van het centrum van Bishkek waar wij de eerste dagen acclimatiseerden en van waaruit we de stad verkenden en waarin we de eerste workshops kregen. Daarna gingen we met onze voortreffelijke gids Jamilya en een chauffeur waarvan ik de naam ben vergeten (foei!) een rondtoer maken van een week.

(onze jonge gids Jamilya rechts en een van de schoondochters van Big Mama)

Weer op ons 'thuishonk' na een week werden we verwend met barbecue en mochten we al onze wensen doorgeven qua aankopen die we nog wilden doen. Vergezeld door Jamilya en Mike werden we van winkel naar markt gesleept om al deze wensen in te willigen.

(hotel Umai van Ecotour in Bishkek)

Hoewel Kirgizië soms een negatieve klank heeft wegens corruptie hebben wij geen moment het idee gehad dat er ook maar iets fout zou kunnen gaan. Geld wisselen, dingen regelen, altijd stond er iemand van de organisatie met de neus bovenop om te voorkomen dat er iets fout zou kunnen gaan.
Dus wil je naar Kirgizië (en doe dat dan liefst voordat de bouw van de resorts en all inclusives die onlangs is opgestart zich heeft doorgezet) mail ecotour dan eventueel voor raad.
Mocht je nog dit jaar op pad willen dan adviseer ik de reis begin september waarbij er enkele dagen de World Nomad Games in Kirgizië worden bezocht.
En nee, ik heb geen aandelen :-) Ik vind de meiden gewoon heel aardig en betrouwbaar en gun ze een groeiend bedrijf.
De vliegreis boekte ik trouwens zelf . Voor ongeveer 400 euro vlieg je met Turkisch Airlines via Istanbul of met Aeroflot via Moskou in ongeveer 2,5 uur plus 5,5 uur naar een vliegveld buiten Bishkek. Daar haalt Ecotour je op. Ik weet niet of er veel openbaar vervoer is naar de stad, maar taxi's kosten ook vrijwel niets. En waarschijnlijk weet je wel dat de prijs van een taxi erg afhangt van je onderhandelvaardigheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten