Een nieuw blog


Blog van kinderboekenschrijfster Netty van Kaathoven. Zoek je informatie over een van mijn boeken klik dan rechts op het juiste label en je krijgt de selectie die je zoekt.
Blogs over enkele reizen van me vind je ook door op het juiste label rechts te klikken.

maandag 11 juni 2018

Kirgizië 16 - Afvalputje

Op onze eerste dag in Bishkek viel ons op dat er auto's reden met het stuur rechts, maar ook met het stuur links. De logica ontging ons. Aangezien men rechts rijdt, is een stuur aan de linkerkant toch wel handiger. De enige verklaring die we konden bedenken was dat men vroeger links reed en nu rechts en dat de oude auto's nog opgebruikt werden. Maar niet alle auto's met het stuur rechts zagen er oud uit. Dus bevroegen we Mike maar eens, de Schot achter de bar van hotel Umai.
Kirgizië heeft geen auto-industrie, legde hij ons uit. Dus alle auto's worden geïmporteerd. Uit allerlei landen, onder andere ook Engeland. Maar de meeste auto's met het stuur rechts blijken uit Japan te komen. Het verhaal ging dat de Japanse auto's slechts tien jaar op de weg zouden mogen en dan verkocht moesten worden, tweedehands dus aan landen waar men niet kijkt op een jaartje meer of minder. Dat verklaarde het grote aanbod van auto's die via Rusland en Kazachstan in Kirgizië terechtkwamen. Iedereen blij, de mensen die al jarenlang uitkeken naar een eigen brik konden er eindelijk een kopen.


Tot de regering de auto's eens ging controleren en tot de ontdekking kwam dat de geigerteller uitsloeg in de omgeving. Wat bleek, zo vertelde Mike ons, de goedkope auto's uit Japan kwamen uit het ruime gebied rond Fukushima waar in 2011 de kernramp plaatsvond na een zeebeving. En ze waren nog steeds radioactief.
Al snel werden de auto's verboden op de wegen van Kirgizië, om de bevolking te beschermen. Maar ja, daar hadden de mensen wel tien jaar voor gespaard dus dat werd zomaar niet gepikt. Bovendien zaten ze geen uren achtereen in de auto, dus de schade zou wel loslopen. Behalve de taxi-chauffeurs dan natuurlijk, want die werken van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat.
Er werd nog een poging ondernomen om dan maar alle auto's met het stuur rechts onveilig te verklaren, maar ook dat werkte niet.
Afijn, er schijnt nu een soort regeling te zijn dat de bestaande eigenaars hun brikkie af mogen rijden tot hij echt instort en dat er geen nieuwe meer mogen worden geïmporteerd.
Zoals zoveel arme landen wordt ook Kirgizië dus als een soort afvalputje van de rijke landen beschouwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten