Een nieuw blog


Blog van kinderboekenschrijfster Netty van Kaathoven. Zoek je informatie over een van mijn boeken klik dan rechts op het juiste label en je krijgt de selectie die je zoekt.
Blogs over enkele reizen van me vind je ook door op het juiste label rechts te klikken.
Wil je me ergens over benaderen mail dan naar zjors#casema.nl en vervang daarin de # door een @

maandag 11 juni 2018

Kirgizië 17 - Chi, the making of.

Naast werken met wol bekeken we ook wat andere traditionele ambachten. Zoals het maken van een chi, de traditionele rieten mat. Gemaakt van rietstengels die geoogst worden aan de oever van een meer of sloot.
Hij wordt gebruikt om wol in te rollen om vilt te verkrijgen, dat is de eenvoudige mat. Maar ook als decoratie in een yurt, tussen het houtwerk en het vilt. Dan zitten er vaak patronen in. Maar het mooist is de chi als wandversiering. Er worden zelfs schilderijen van gemaakt.
Het maakprincipe is verbluffend eenvoudig. Zoals elk werktuig hier is het rek makkelijk te maken en gebruikt men enkel simpele materialen uit de omgeving zoals steentjes en takken. Voor de kleur worden de rietstengels individueel omwikkeld met ruwe gekleurde wol.
 Het basisprincipe, steentjes aan draden over elke nieuwe stengel heffen en om elkaar heen draaien.Met patroon erin. Bedoeld als versiering in een yurt.


Per stengel wordt de juiste lengte omwikkeld met wol.


Een eenvoudig patroon met af en toe een gekleurde rietstengel.


Voor een ingewikkeld patroon wordt op een stuk oud plastic een  motief getekend en dat wordt vastgemaakt aan het werktuig en meegedraaid met het stuk mat dat al klaar is. Hier zit het er enkel even aan om ons het principe te laten zien.


En zo maak je er dus schilderijen mee.Geen opmerkingen:

Een reactie posten