Een nieuw blog


Blog van kinderboekenschrijfster Netty van Kaathoven. Zoek je informatie over een van mijn boeken klik dan rechts op het juiste label en je krijgt de selectie die je zoekt.
Blogs over enkele reizen van me vind je ook door op het juiste label rechts te klikken.
Wil je me ergens over benaderen mail dan naar zjors#casema.nl en vervang daarin de # door een @

maandag 7 januari 2019

Laos/Cambodja 5 - Afvalbeleid

Laos is een heel arm land. Maar ondanks dat zien de huizen en hutjes er leefbaar uit. De dorpen en de wegen zijn schoon, maar er is veel kapot. Dat kan ook niet anders als geld ontbreekt.
Hoe anders is dat in Cambodja. Meteen over de grens viel het ons al op: wat een rotzooi langs de weg. Overal plastic. Al het andere afval wordt wel opgegeten door alles wat er scharrelt en voedsel zoekt. Kippen, varkens, buffels. Maar plastic lust niemand.
Het afvalbeleid lijkt te bestaan uit een regel: Gooi het daar neer waar het ontstaan is.
In onze bus werd het afval netjes verzameld in een mand. Als de bus stopte en wij onze hielen lichtten kreeg de busboy opdracht de inhoud daarvan achter de struiken te kieperen of in de rivier. We ondernamen nog een poging om de chauffeur duidelijk te maken dat we dat niet waardeerden, dat hij het ook in kon leveren bij ons hotel, of dat we dat zelf wel zouden doen, maar hij keek ons alleen maar glazig aan. Later begrepen we waarom. In het hotel wordt het afval ook gewoon via de bovenramen of via de voordeur in zakken op straat geflikkerd. Elke dag is het dus in steden als Phnom Penh een grote stinkende massa op straat, die dan in de nacht wordt opgehaald, Tegen de tijd dat wij 's morgens vertrokken lagen de eerste zakken er alweer. Zeker in de buurt van markten lagen er bergen die niet te overzien waren. Katten en honden halen er nog al het bruikbaars uit. Ratten zag ik er nooit. Misschien worden die ook wel gevangen en opgegeten. Ik heb het idee dat de gemiddelde Cambodjaan sinds de hongeroorlog alles eet. Krekels, kikkers, spinnen, torren, vogeltjes, noem het maar op.
Bij de Floating Village zagen we dat de mensen alle afval gewoon onder hun huis op hoge palen dumpten. Zodra het regenseizoen begint spoelt dat dan allemaal de Mekong in. Opgeruimd! Op weg naar de plastic soep in zee.
Wat dit 'afvalbeleid' veroorzaakt, ik weet het niet. Is het de moedeloosheid om je eigen omgeving nog schoon te houden als je druk bent met overleven? Is het laksigheid? Weten ze niet waar ze met het vuilnis heen moeten? Zijn de kosten van opruimen te hoog? Betekent opruimen alleen dat het elders op een hoop wordt neergegooid? Ik weet alleen dat ze wat dat betreft veel kunnen leren van de Laotianen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten