Zomaar enkele beelden uit het land van mensen die belangrijk zijn voor de Kirgiezen. Aan hun beelden kent men het volk doorgaans.
Overigens waren alle mensen die ik gesproken heb, ook de kritische mensen, onverdeeld positief over de Russen (die nog zo'n 10% van de bevolking uitmaken en vrijwel nooit de Kirgizische taal leren ook al wonen ze er al generaties) en over Rusland, het land dat jaarlijks met vele miljarden aan ontwikkelingshulp aan de grens staat te zwaaien. Daarnaast werkt een kwart van de beroepsbevolking in Rusland, met het geld dat zij naar huis sturen wordt het land draaiende gehouden.
Over zaken zoals MH17, bij ons net in het nieuws vanwege het onderzoeksrapport, hadden ze nog niet gehoord. Dat hoeft van de Russen natuurlijk ook niet want 'ze hadden daar niets mee te maken'. Dat Rusland de Krim had ingepikt vonden ze wat slordig, maar dat soort zaken zijn bij hen ook aan de orde van de dag tussen Kirgizië en Oezbekistan en eerder ook Kazachstan. Dat zijn een beetje niet te voorkomen zaken. En o ja, het zou fijner zijn als de Russen die de horeca en hotels bezochten eens wat minder wodka zouden drinken, dat dan weer wel. Waarom ons land wel vrienden wil zijn met Amerika kon ik niet uitgelegd krijgen. Amerika heeft jarenlang een vliegbasis gehad op vliegveld Manas waar ze zoveel huur betaalden dat Kirgizië daar ook een groot deel van het inkomen uit kon genereren. Ook Nederlandse militairen waren daar gelegerd vanwege de strijd tegen Afghanistan.
Lenin stond ooit prominent midden in het belangrijkste park van de stad. Hij is verplaatst. Nog wel in het park, maar hij moest aan de rand een minder prominente plek innemen.
Marx en Engels, ook aan de rand van het park, gezellig samen keuvelend.
Manas, het hoofdpersonage uit de Manas, het Episch gedicht van bijna een half miljoen regels, en daarmee het op een na langste gedicht van de wereld. Het vertellen van dit gedicht door Manasji's is een van de belangrijke culturele zaken van het land. Lees er hier meer over.
En natuurlijk moesten er bij het nieuwe winkelcentrum in Bishkek paarden komen. Het paard is voor de Kirgiezen wat de fiets is voor de Hollander.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten